joi, 16 mai 2013

Cum sa-ti ingrijesti bicicleta


      Tocmai ti-ai cumparat o bicicleta, sau deja a trecut ceva timp si te intrebi cum se intretine o bicicleta? Ai nevoie de sfaturi pentru a ingriji o bicla, sau pe timp de iarna nu ai folosit-o si acum trebuie sa iti cureti bicicleta pentru primavara? Indiferent daca ai o bicicleta noua sau una mai veche, trebuie sa ai in vedere ca bicicletele trebuie curatate si ingrijite la un anumit interval de timp, in functie de cat de mult o folosesti si unde te plimbi. In zonele urbane, acestea au nevoie de mai putina curatare, in schimb in zonele rurale trebuie intretinute mai des. sa vedem insa pasii ce trebuie urmati si cateva sfaturi si metode.

      In primul rand trebuie sa ai cateva unelte. In cazul in care nu erau incluse atunci cand ai cumparat bicicleta, atunci va trebui sa cumperi sau sa imprumuti cateva unelte pentru ingrijirea bicicletei. Unele e posibil sa le ai deja acasa, cum ar fi: surubelnita, perie sarma(sau cu firele tari), o carpa, chei diverse marimi sau o cheie franceza, o carpa, smirghel. Daca nu le ai deja atunci mergi si cumpara aceste instrumente. Inainte de a incepe sa o intretii sau sa o cureti trebuie sa verifici, mai ales daca e noua, ca franele sa fie bine stranse, la fel ca si toate suruburile, pedalele sa fie bine insurubate, rotile, spitele si furca.

PASI

        Poti incepe prin a spala bicicleta bine, foloseste si un burete pentru petele mai greu de scos, poti folosi doar apa cu sapun, sau chiar si alte produse care scot grasimea, ca benzina, de exemplu. Dupa, las-o la uscat sau usuca folosind carpa. Daca are parti ruginite, atunci iti recomand sa freci cu glaspapir/smirghel aceste parti.
       In cazul in care rotile nu sunt centrate, atunci recomand sa strangi spitele sau sa ceri ajutorul cuiva, strange bine franele si testeaza-le daca sunt frane pe saboti, daca sunt frane pe disc atunci mai bine va lasati ajutati de cineva sau doar le curatati, daca ai de ceva timp bicicleta poti unge si rulmentii rotilor sau partea interioara a furcii.
     Un alt lucru important este sa lubrificati bine atat lantul, cat si celelalte parti mobile. Pentru lant exista diferite solutii, cum ar fi spray-uri pentru curatarea lantului si pentru ungerea lantului de bicicleta, uleiuri cum ar fi uleiul de masina sau cel de la masina de cusut. Inainte de a unge lantul, trebuie curatat de praf si alte impuritati, cu o carpa si alcool etilic de exemplu, dupa care folositi un cotton fioc sau ce aveti la dispozitie pentru a raspandi lubrificantul peste tot.
      In caz ca ati facut pana la cauciuc, trebuie sa scoateti afara camera, o umflati si o bagati in apa pentru a vedea de unde iese aer, dupa care aplicati in acel punct un petic, de preferat este sa cumparati un kit special pentru asa ceva.
       Aceste sunt metodele de intretinere si ingrijire a bicicletelor. Alte sfaturi ar fi sa nu lasati sa se raspandeasca rugina, sa nu folositi vaselina ca lubrificant, deoarece se aplica greu si aduna multe impuritati.        Nu folositi lubrificant direct pe disc sau unde ating franele roata pentru ca sa nu scartaie, si sa puteti frana in siguranta. Nu umflati rotile prea tare pentru a nu risca explozia cauciucurilor. Daca urmati sfaturile din acest ghid de ingrijire a bicicletelor, atunci cu siguranta bicla voastra o sa aibe o durata de viata mai prelungata, si daca o intretineti bine atunci economisiti bani care ar trebui sa ii cheltuiti in mod normal pe reparatii. Mai bine sa previi decat sa repari, nu? Mult succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu